túlszámlázás logo

Hogy a házipénztár ne legyen rémálom

Átlátható házipénztár – vagy NAV büntetés?

Biztos hallottál már olyanokról, akiket a házipénztár miatt büntetett a NAV.
Esetleg Te is jártál már így? Még nem? Ha nem tudod naprakészen követni, akkor hamarosan fogsz!

Sokan bíznak a könyvelőjükben, hogy a házipénztár rendben van, pedig a könyvelők nagy többsége ezeket a számokat – érthető okokból – csak utólag dokumentálja.

A házipénztár aktuális egyenlegének azt a pénzmennyiséget kell mutatnia, mely egy adott időpontban, készpénzben rendelkezésre áll. A könyvelésben több házipénztárat is ki lehet mutatni abban az esetben, ha a vállalkozásnak valóban több házipénztára van, például különböző telephelyeken, vagy üzletekben.

A könyvelő és az ügyfél között folyamatos egyeztetést igényel ennek a naprakész vezetése, ugyanis fontos tudni, hogy a házipénztárba az az összeg is beletartozik, mely például a tulajdonos pénztárcájában lapul éppen. Ilyen esetek a leggyakrabban, amikor a vevő a saját telephelyén készpénzes számla ellenében fizet, vagy az üzlettulajdonos záráskor, esetleg napközben ‘lefölözi’ a pénztárgép tartalmát.

Miért fontos a házipénztár állásának aktuális ismerete?

Éppen a folyamatos egyeztetés hiánya miatt gyakori probléma, hogy a könyvelő, miután lekönyvelte a számlákat, észreveszi, hogy a pénztár egyenlege negatív. Ilyen esetben, ha a tulajdonossal nem sikerül érdemben egyeztetni ennek okait, akkor a könyvelő esetleg ‘tagi kölcsönként’ lekönyveli a hiányzó összeget, de ez gyakran azt eredményezi, hogy a könyvelés adatai egyre látványosabb mértékben el fognak térni a valóságtól.

Természetesen az is gyakran előfordulhat, hogy a házipénztár egyenlege irreálisan magas, ez ugyanolyan probléma, mintha negatív lenne, hiszen arra utal, hogy a könyvelés nem a valóságot mutatja.

Hogyan tudod elkerülni a NAV büntetést a házipénztár miatt?

Fordíts havonta 10 percet arra, hogy megnézed legfontosabb adataidat, ezzel sok későbbi problémát előzhetsz meg, az esetleges büntetés összegét pedig hasznosabb célokra fordíthatod.

Minimális havidíjért, az accloud.hu használatával már mobilodról is rátekinthetsz legfontosabb adataidra, köztük a házipénztár egyenlegére is.

Az ADATFELTÖLTÉS oldalon megnézheted, milyen gyorsan és egyszerűen használatba veheted a szolgáltatást.
A könyvelődnek küldendő levelet előre megfogalmaztuk, csak az e-mail címeket kell kitölteni. A szöveg tetszés szerint módosítható.

Tags: , , , , , , ,

classic

yes

http://www.accloud.hu/wp-content/uploads/2016/07/túlszámlázás-logo.jpg

;