a%c2%a6utvezete%c2%a6usi-sza%c2%a6umla

Átrendezhető, többdimenziós riportok

A mi riportjaink OLAP technológiával készülnek, ami azt jelenti, hogy többdimenziósak. Nem 3, hanem még több.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Például: A ‘389 Bank pénztár átvezetés’ főkönyvet megfogja, és az egér mozgatásával áthúzhatja például a fejlécbe, ahol az éppen kiválasztott cég neve szerepel. Ez esetben a főkönyvek ‘dimenzió’ becsukódik, a fejlécben csak egy eleme, a ‘389 Bank pénztár átvezetés’ marad kiválasztva, helyette viszont a ‘cégek’ dimenzió kinyílik, és az összes ügyfele 389-es főkönyvének aktuális adatát fogja látni egy lapon.

Bármit, bármivel kicserélhet, kinyithat, becsukhat!

A betöltött adatokat rendszerezzük, vannak cégek, főkönyvek, vevők, beszállítók, évek és hónapok, ezek a feltöltéskor úgynevezett OLAP kockákba kerülnek. Minden adattípus egy-egy dimenzió lesz, és a dimenziók minden egyes metszéspontjának értékét a szoftver előre kiszámolja. Egy ilyen metszéspont lehet például a ’B’ cég egyik költségtípusának 2015. októberi adata.

Ha 30 cég 100 főkönyvi sor 12 hónap és 3 év van az elemzésekben, akkor 108.000 metszéspontról beszélünk, azaz ennyi értéket számol ki a rendszer a betöltéskor előre, másodpercek alatt!
Miért jó ez? Először is, ha ezek az értékek előre ki vannak számolva, akkor a lekérdezéskor már nem kell arra várni, hogy a rendszer előállítsa az adatot.

De ami még ennél is nagyobb jelentőségű, hogy a dimenziókat az egér használatával ki lehet nyitni és be lehet csukni. Ez azt jelenti, hogy ha például az évek dimenzió 3 évet tartalmaz, és jelenleg csak az egyik évre vagyok kíváncsi, akkor becsukom az évek dimenziót, és ’csukott’ állapotban csak egy elemét láthatom. Kinyitni akkor fogom, ha éppen a különböző évek adatait kívánom majd összehasonlítani.

További részletes információkat a segédletek / 4 dimenziós riportok oldalon talál.

classic

yes

http://www.accloud.hu/wp-content/uploads/2017/01/a¦ütvezete¦üsi-sza¦ümla.jpg

;